Nieuws

IMG-BLOG
10 Jul, 2019

Een openhaard ombouwen naar een inzet of inbouwhaard

by Maarten Duijzer | 10th Jul, 2019 | Nieuws |

Veel consumenten kiezen ervoor om een bestaande (open)haard om te bouwen naar een moderne variant. Slim, want openhaarden passen echt niet meer in een modern huis met mechanische ventilatie of een WTW systeem. Men kiest liever voor een houthaard of gashaard met een hoger rendement die past bij de veranderende woonsituatie en -wensen.

Maar waar moet je nou rekening mee houden als je jouw bestaande (open)haard wil vervangen door een inbouw- of inzethaard?


Moderne haarden niet te vergelijken met hun voorgangers


“We zien dat met name rondom verbouwingen van de woonkamer nagedacht wordt over de huidige haard. Als alles aangepakt wordt, komt ook de bestaande haard aan de beurt. Vaak komt men dan ook tot de conclusie dat een upgrade nodig is. Deze moet natuurlijk wel passen in het interieur en passen bij de wensen voor het gebruik.
Bij oriëntatie komt men er al snel achter dat de haarden van nu niet meer te vergelijken zijn met hun voorgangers. Met name op het oog van milieuaspecten en design zijn de verschillen groot.


Onze tips


We hebben uiteraard een aantal tips voor de mensen die overwegen om hun bestaande haard te vervangen door een moderne variant:

1. Kom goed voorbereid naar de showroom van de dealer. Hoe meer informatie over jouw stijl en interieur, hoe beter we je van dienst kunnen zijn bij de keuze voor jouw nieuwe haard. Het is handig om de afmetingen mee te nemen van de bestaande situatie. Ook een plattegrond en/of foto’s van de ruimte waar de haard moet komen te staan is van grote waarde.

2. Het rookkanaal bepaalt wat er gebeurt. Het rookkanaal zorgt ervoor dat de haard naar behoren brandt. Het is van belang dat we deze kunnen beoordelen en eventuele aanpassingen besproken kunnen worden. Oudere situaties betreffen vaak gemetselde afvoerkanalen. Tegenwoordig wordt er voor nóg betere prestaties gekozen om een flexibel of star nieuw rookkanaal te maken. De diameter van het rookkanaal is bepalend voor de haardkeuze.

3. Durf soms te kiezen voor een kleine verbouwing en besef dat een investering vele jaren plezier oplevert. Een inzethaard kan in bepaalde situaties zonder breekwerk. Maar wil je een inbouwhaard of een nieuw ontwerp, dan zal je rekening moeten houden met aanpassingen. En voor deze verbouwing kan je gewoon de haardenspeciaalzaak inschakelen, dus je hebt dan geen aannemer nodig. De specialist kan je gedurende het gehele traject adviseren en begeleiden.

4. Ga na voor welke toepassing de haard nodig is. Is de haard bedoeld als sfeerverwarming, bijverwarming of wordt deze als centrale verwarming toegepast. Hoe is het huis geïsoleerd en welke andere verwarming is er reeds aanwezig. Allemaal zaken die meespelen bij de keuze van de juiste haard.

Wees niet bang voor een kleine verbouwing


“De haard is een sieraad voor het interieur en men ervaart bij een nieuwe moderne haard dat naast het design de comfortabele warmte een extra dimensie geeft. En dan hebben we het nog niets eens over de sfeer die een mooi vlambeeld geeft. Ons advies is dan ook, laat je inspireren bij een haardenspeciaalzaak en wees niet bang voor een kleine verbouwing”.